Kasık Ağrısı

Op. Dr. Onur Şahin Ankara ilindeki kliniğinde Kadın
Hastalıkları ve doğum uzmanı olarak hizmet vermektedir.

KASIK AĞRISI

UYARI: kasık ağrısı önemsenmez ise hayatı tehdit edecek boyutlarda sıkıntılar doğurabileceği gibi kısırlık gibi kalıcı harabiyet bırakabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu sayfada okuyacağınız bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Kasık ağrısı şikayeti durumunda mutlaka jinekoloğunuza başvurunuz. Bizlere ulaşınız.

Kasık Ağrısı Nedenleri?

Kasık ağrısı tek taraflı veya çift taraflı olabilen genellikle bir jinekolojik sorun ile seyreden semptomdur. Jinekolojik sebeplerin dışında kas-iskelet sistemi, psikolojik etmenler ve anatomik nedenlerden dolayı da kasık ağrısı oluşabilir. Kasık ağrılarının bir kısmı döngüseldir. Buna iki örnek vermek gerekirse bir tanesi adet sancısı adet döneminde oluşan fizyolojik ağrı genellikle altta kötü bir durum yatma z. Yine altta genellikle kötü bir durumun olmadığı yumurtlama ağrısı (“Mittelschmerz”). Yumurtlama ağrısı adet döngüsü düzenli ise döngünün ortasına gelen dönemde olur. Ağrıların ortaya çıkış şekillerine göre ise ani (akut) başlangıçlı ağrı ve kronik ağrı olarak ikiye ayırırız

Ani Başlangıçlı Ağrı (akut ağrı)

Gebelik: gebelik döneminde ani başlayan ağrıdan zaman kaybetmeksizin doktora acil servise gitmek ferekir. Gebelik dönemindeki ağrılar düşük, düşük riski, dış gebelik gibi hayatı tehdit edebilecek ciddi boyutta ağrılar olabilir. Bu neden le zaman kaybı yaşamaksızın doktora görünmek gerekir. Detaylı bilgi gebelik ile ilgili bölümde

Genital enfeksiyon: tüplerin ve yumurtalıkların iltibına bağlı olarak ani başlayan ciddi ağrılar olabilir. Ayrıca mantar enfeksiyonlarında da akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve şişliğin eşlik ettiği ağrılar olabilir.

Yumurtalık (overian) kistler: üreme çağındaki kistlerin birçoğu selim huyludur. Bu kistler genellikle ağrı yapmazlar. Kistlerin boyutu büyürse kendi etrafında döner (torsiyon) ve kist boğulması dediğimiz durum ortaya çıkar. Şiddetli ağrı oluşur. Kistin torsiyone olması durumunda yumurtalık kanlanması bozulabilir ve yumurtalıklarda kalıcı hasar oluşabilir. Yine bu kistlerin patlaması (rüptür) nedeniyle karın boşluğuna yayılan kan ve kist içeriği karın iç zarına temas ederek ağrıya sebep olur. Detaylı bilgiler yumurtalık kistleri (overyan kistler) bölümünde

Miyomlar: miyomlar rahim kasından oluşan selim huylu kitlelerdir. Gençlerden ziyade ileri yaştaki kadınlarda görülür. Kanlanmayı bozarak veya boyutunun artmasından dolayı ağrıya sebebiyet verir. Detaylı bilgi miyomlar bölümünde

Bu ana sebeplerin dışında sindirim sistemine bağlı, böbrek ve idrar yolları kaynaklı ağrılar karşımıza gelir.  Fıtıklar ve damar kaynaklı sebeplerden dolayı da ağrı oluşabilir. Muayene sırasında detaylı bir sorgulama gerekir.

Kronik Ağrı

6 aydan daha uzun süreden beri var olan ve kısa dönemde yaşamı riske etmeyen ağrılara verilen isimdir. Her 10 kadından birinde karşımıza çıkar. Genellikle ağrının ihmaline bağlı bu süre uzayabilir. Kadınlarımızda acaba kanser miyim? Doktora gidersem kanser çıkar mıyım? Endişeleri mevcuttur. Hasta doktora gitmeye korkar. Şu bilinmelidir ki ağrı jinekolojik kanser vakalarının erken dönem buğusu değildir. Hasta biran önce doktora gitmeli ve bu kısır döngüyü bozup sağlığına kavuşmalıdır. Kronik ağrıya sebep olan jinekolojik nedenlere şöyle bir göz atalım.

Endometriyozis-endometriyoma (çikolata kisti): rahim içi dokusunun (endometriyum) olması gereken yerin dışında farklı bir yerde bulunmasıdır. Normalde adet döneminde kanama ile atılan bu doku yeni bulunduğu bölgeye kanama oluşturur ve ağrıya sebebiyet verir. Bu dokular bazen yumurtalıklara yer değiştirir ve burada kist oluşturur endometriyoma ( çikolata kisti) adını verdiğimiz bu yapı da ağrıya sebebiyet verir. 

Miyomlar: akut ağrıya sebebiyet veren miyomlar kronik ağrıya da sebebiyet verir. Özellikle büyük miyomlar kronik ağrı ile ilişkilidir.

Yumurtalık kistleri: miyomlar gibi hem kronik hem akut ağrıya sebebiyet verir.

Pelvik bölge yapışıklıkları: geçirilmiş enfeksiyon veya ameliyatlara bağlı pelvik bölgede yapışıklıklara sebebiyet verir. Bu yapışıklıklar zamanla kronik ağrıya neden olur.

Tedavi 

Gerek akut ağrı, gerekse kronik ağrının tedavisi mümkündür. Ancak en önemli sorun zamanlamadır. Ayrıntılı bir jinekolojik sorgulama sonrasında jinekolojik muayene yapılır. Ağrının nedenini bulmak için gerekirse laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerine ( ultrason, tomografi, mr) başvurulur. Daha sonrasında da gerek yaşam tarzı değişiklikleri gerek medikal tedavi gerekirse cerrahi operasyonlar ile uygun tedaviler mümkündür.

Kasık ağrısı şikayetlerinin tedavisi için ve danışmanlık için Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı ONUR ŞAHİN’e ulaşabilirsiniz.

SAYGILARIMLA.