Vajinal Akıntın ve Kaşıntı

Op. Dr. Onur Şahin Ankara ilindeki kliniğinde Kadın
Hastalıkları ve doğum uzmanı olarak hizmet vermektedir.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Her kadın hayatının bir döneminde en az bir kere mutlaka vajinal akıntı şikayeti nedeniyle kendini kötü hissetmiştir. Vajinal akıntı hiçbir hastalıkla ilişkili olmayacağı (fizyolojik doğal akıntı) gibi, genellikle enfeksiyon hatta bazen daha ileri riskli hastalıkların öncüsü de olabilir. Çeşitli sebeplerle meydana gelen vajinal akıntı ve kaşıntı şikâyeti; sık iç çamaşır değiştirmeye, bazen kötü kokuya ve cinsel ilişki esnasında bir takım problemlere de neden olabilmektedir. Onun için akıntı deyip geçmemekte fayda vardır. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.

Vajinal Akıntılara Genel Yaklaşım

Fizyolojik (doğal) akıntılar

Kadınların doğal döngüsü sırasında herhangi bir sorun teşkil etmeyen veya hastalıkla ilişkili olmayan vajinal akıntılardır. Bu vajinal akıntıların hijyen, hastalıktan koruma, flora düzenleme ve cinsel ilişkide faydaları vardır. Her kadında görülen bu akıntılar bazı kişilerden olağandan fazla olabilir sık ped değiştirmeye sebebiyet verebilir. Ancak bu durumda bile doğaldır uygun görülürse flora düzenleyici ilaçlar ile bir miktar fayda sağlanır.

Vajinal akıntının rengi kokusu miktarı değişirse bu doğal olmayan bir sürece işaret eder. Örneğin klasik tabirle peynir kesiği veya çökelek kıvamı olması, kötü kokulu olması, kahve rengi yeşil renklerde olması durumunda mutlaka jinekoloğunuz ile temasa geçin muhtemelen altta yatan doğal olmayan bir durum söz konusudur.

Fizyolojik olmayan (doğal olmayan) akıntılar

Doğal olmayan akıntıların en sık nedeni enfeksiyonlar (vajinit, servisit) olmakla beraber daha ileri önemli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Enfeksiyona bağlı olsa dahi biran önce müdahale edip tedavi etmek gerekir. Vajinal enfeksiyonlar vajinadan yukaerı çıkarak rahip ve tüpleri tutarak daha ileri bir enfeksiyona sebep olur. Rahim ve tüplerin enfeksiyona maruz kalması ile beraber kısırlağa kadar ilerleyebilen bir süreç gelişebilir o nedenle vajinal akıntılar önemsenmelidir. Ve mümkün olan en kısa zamanda uygun tedavi verilmelidir.

Vajinada olağan dışı akıntı olması, dış genital bölgenin şişmesi ödem toplaması, kaşıntı şikayeti olması ve buna bağlı tahriş gelişmesi, cinsel ilişki sırasında ağrı olması, kasıklarda (bazen alt karın bölgesinde) ağrı oluşması enfeksiyon belirtileri olarak sıralayabiliriz.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?

 Vajina kaynaklı sebepler:

  • Mantar hastalığı
  • Bakteriyel vajinozis (flora bozukluğu)
  • Trikomanas (parazit hastalığı)
  • Vajinada yabancı cismin olması
  • Genital kanserin sebep olduğu akıntılar

Rahim ağzı (servikse) kaynaklı sebepler:

  • Aktif veya kronik rahim ağzı enfeksiyonu
  • Rahim ağzı kanseri akıntısı
  • Gonore, klamidya gibi cinsel ilişkiyle geçen bakteriyel hastalıklar 
  • Servikal polip, miyom gibi lezyonlar

Vajinal Akıntı Tipleri Nelerdir?

Beyaz, sümüksü, kokusuz vajinal akıntı normaldir. Genellikle tedavi gerektirmeyen doğal akıntılardır. Ama eğer akıntının rengi sarı-yeşile dönüyorsa, köpüklü ise, miktarı çoksa veya kötü koku varsa, bu akıntı vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durumda kesin tanı ve tedavi için jinekolojik muayene gerekir.

Bazen de kanla karışık akıntı veya kahverengi akıntı görülebilir. Bu akıntının nedeni gebelik olabileceği gibi; yumurtalık kisti, miyom, polip, vajinal enfeksiyon veya rahim ağzı kanseri gibi kadın hastalıkları da olabilir. Kesin tanı için jinekolojik muayane yapılması gerekir. Jinekoloğunuz ile iletişime geçiniz.

Vajinal Enfeksiyon Tedavisi

Vajinal enfeksiyonlarda vajinal akıntılarda hastalar bize genelde bir ilaç bbir yöntem bir fitil uygulamış olarak gelir. Özelliklede forum ve blog sayfaları, komşu önerileri ile ilk tedavisine kendi başlar. Bu kesinlikle yanlıştır. İlk doktorunuz komşunuz olmasın . Yukarıda da belirttiğim gibi enfeksiyonlar çeşit çeşit olabileceği gibi daha ciddi altta yatan bir hastalık olabilir. Kendi kendinize kullnacağınız ilaçlar fitiller kremlerden muhtemelen fayda görmeyeceğiniz gibi sonraki tedavi engel teşkil edebilir.

Biz tedavide öncelikle akıntıya hangi hastalığın neden olduğunu bulup o hastalıktan hangi etkenin sorumlu olduğunu tespit edip ona göre uygun tedaviyi uygularız. Gardnerella vajinalis ve trikomanas vajinalis enfeksiyonlarında genelde ağızdan alınan antibiyotikler ve gerekirse ek olarak topikal kremler kullanılabilirken, mantar enfeksiyonu olan kişilerde ise antifungal ilaçlar fitiller veya kremler tek başlarına ya da kombine olarak kullanılabilir. Yine tekrar ediyorum bu ilaçları kesinlikle doktorunuza danışmadan kullanmayın. Bazı kronik enfeksiyonlarda 4-6 ay süreyle tedavi gerekebilir. Gonore klamidya gibi enfeksiyonlarda ağızdan alınan antibiyotikler yeterli olabileceği gibi bazen damar yolu ile antibiyotik almak gerekebilir. Kliniğe göre değişir. Sıkça karşılaştığım bir soru ise (sık sorulanlar bölümünde yer alıyor) eş tedavisi gerekli mi? Bütün enfeksiyonlarda gerekmez ancak trikomonas, üreoplazma, gonore ve klamidya enfeksiyonlarında eş tedavisi gerekir eğer eş tedavisi uygulanmaz ise aynı şikayetler tekrar tekrar gelişecektir. Mantar enfeksiyonlarında ise eş tedavisine gerek yoktur.

Değinmek istediğim bir konu da bitkisel tedavi yöntemleri. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi olmasa da bazı kürlerden fayda sağlanmaktadır. Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek ve kötü yönlere çekilebilme ihtimalinden dolayı bunu burada paylaşmayacağım. Uygun hastalara kliniğimizde uygun bitkisel yöntemleri destek olarak tercih edebiliyoruz. Bunları da yine komşunuzdan ya da forumlardan değil doktor önerisiyle kontrollü şekilde kendinize zarar vermeden kullanmanız gerekir. Unutmayın ki sağlığınız herşeyden önemli.

Vajinal Enfeksiyondan Korunma Yolları

  Burada sıralayacağım maddeleri yaşam tarzınıza uygularsanız vajinal enfeksiyona yakalanma oranınız oldukça azalacaktır. Ve bir diğer önerim ise şehir efsaneleri dediğim kulaktan dolma bilgilerde uzak durmanızdır

  • Günlük ped kullanmayın
  • Pamuklu iç çamaşırı kullanın (sentetiklerden mümkün olduğunca uzak durun)
  • İç çamaşırınızı ütüleyin
  • Vajina iç kısmını sabunla yılamayın
  • Dar vajina bölgesini terletip havasız bırakacak kıyafetlerden uzak durun
  • Vajina bölgesinin nemli kalmamasına özen gösterin
  • Temizliği önden arakaya doğru yapın 
  • Günklük su tüketiminizi arttırın
  • Kayganlaştırıcı jel olarak vazelin kullanmayın
  • Kondom kullanın 

Vajinal enfeksiyon tedavisi düşünülenin aksine ciddi ve süreç isteyen bir iştir. Tedavi olmak isteyenler, şikayetleri olanlar, danışmanlık isteyenler ve daha önce uygulanan tedaviden fayda görmeyenler  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Onur Şahin’e başvurabilir. Saygılarımla.